Test: Huawei Matebook X Pro

Test: Huawei Matebook X Pro

När Huawei har bestämt sig för att skapa något riktigt bra, så lyckas de oftast. Detta har de bevisat ett flertal gånger med sina mobiltelefoner. Nu handlar det dock om nya Huawei Matebook X Pro som har nått Sverige. Denna bärbara dator kan sammanfattas som ytterligare en fullträff.

Enastående skärm


Det är en nätt enhet som mäter 304 x 217 x 14,6 millimeter och väger dryga 1,3 kilogram. Nätta mått och låg vikt till trots är det en stabil dator, den kan utan problem bäras omkring öppen med en hand.

Bildskärmen är på 13,9 tum och det handlar om en LTPS-skärm med upplösningen 3 000 x 2 000 pixel (260 ppi). Den har tunna ramar, skärmen upptar 91 procent. Skärmen är dessutom tillverkad i ett extra tunt Gorilla-glas, vilket är belagt med ett fingeravtrycksavvisande skikt som faktiskt fungerar över förväntan (bildskärmen har stöd för arbete med både penna och fingrar).

BILDÅTERGIVNINGEN ÄR UTÖVER DET VANLIGA

Den maximala ljusstyrkan ligger på 450 candela per kvadratmeter. Dessutom täcker bildskärmen 100 procent av sRGB-skalan. Bildåtergivningen är utöver det vanliga med levande färger och ett djup som underlättar vid arbete med bilder och film.

Det diskreta grafikkortet, MX150, har två gigabyte dedikerat GDDR5-minne. Detta kompletterar den integrerade grafikkretsen. Kraften är förvisso inte i klass med en arbetsstation, men den räcker ändå för att det ska bli trevligt att arbeta i Adobes program.

Ljudsystemet går heller inte av för hackor. Det är Dolby Atmos-certifierat och består av fyra olika högtalare. Du får en ljudåtergivning som är fullt godkänd, beaktat formatet.

Något som vi vill lyfta fram lite extra är de fyra mikrofonerna. Dessa har en mycket bra och tydlig ljudupptagning, vilket framför allt märks vid röstkommunikation. För videokommunikation finns en kamera gömd i en tangent, den tunna ramen hade nog inte plats för en kamera. Placeringen och bildupptagningen kunde ha varit bättre; detta är kanske den mest påtagliga svagheten hos datorn.

Gott om kraft
Den dator vi testade hade en Intel i7-8550U som processor. Den har fyra kärnor samt stöd för hyperthreading. Frekvensspannet är 1,8 till 4 gigahertz, och detta med en låg TDP på 15 watt.

Processorn har sällskap av åtta gigabyte LPDDR3-minne på 2 133 megahertz. Processorn har dock stöd för DDR4-minne, varför vi gärna hade sett detta.

För lagring finns en PCIE-baserad NVMe-enhet på 512 gigabyte. Detta ger oss både godkänt med lagringsutrymme och gott om prestanda, även om enheten inte på långa vägar är den snabbaste som vi har testat.

DET GAV OSS NÄSTAN TIO TIMMAR DRIFTTID VID ARBETE

Batteriet är på 57,4 wattimmar. Det gav oss nästan tio timmar drifttid vid arbete, vilket var över förväntan.

På datorns sidor finns en port för USB A och två stycken för USB-C. En av de sistnämnda har stöd för Thunderbolt 3. Huawei skickar även med en liten dockningsstation som ger oss USB-C till HDMI, VGA, USB-A och USB-C. Dessvärre är denna dockningsstation tillverkad i plast och ger inte ett lika exklusivt intryck som själva datorn.

Datorn har trådlös AC-anslutning (2×2 MIMO), vilket gav en jämn och hög dataöverföring. Enheten har dessutom stöd för Bluetooth version 4.1. Du får också Huawei Share, en teknik för att trådlöst överföra data mellan olika enheter från Huawei.

Huawei Matebook X Pro har också ett riktigt bra integrerat program som hjälper oss med dagligt underhåll och uppdateringar av program samt av BIOS. Det är en smidig lösning.

Tangentbordet har en strömknapp som även dubblerar som fingeravtrycksläsare. Den var både snabb och exakt. Själva tangentbordet är fullstort och spillsäkrat, och tangenterna är bakgrundsupplysta. Det gav mycket hög skrivkänsla. Detta medan pekplattan bjöd på hög precision och enkel hantering.

Kort och gott är Huawei Matebook X Pro en av de bästa bärbara enheterna som vi har testat i denna prisklass.