Test: JBL Endurance Dive

Test: JBL Endurance Dive

För multisportare kan JBL Endurance Dive vara ett toppval med både bra ljud och vettig batteritid.

Under året har JBL lanserat flera till utseendet liknande headset med fokus på olika sporter. Ett av de senaste är Endurance Dive, som är tänkt att användas av simmare. Vi tycker dock att det passar bättre till multisportare, där simning är en av grenarna.

Det handlar om in-ear av trådlös modell, alltså Bluetooth. Konstruktionen kan se lite märklig ut, men den får hörlurarna att sitta perfekt på plats även under mer intensiv crawlning. Det som gör att vi inte riktigt köper dem som renodlade simhörlurar är att de bara är IPX 7 -klassade. Det gör att vi bara garanteras upp till 30 minuter i vatten. För en van simmare och delvis multisportare är det alltför kort tid. Förvisso är det mycket möjligt att de fungerar under längre tid, men det är så klart inget som rekommenderas.

När  man simmar kan det vara lite problematiskt att ta med mobiltelefonen. För att komma runt det har Endurance Dive integrerad MP3-spelare med en gigabyte minne. Det låter kanske inte så mycket, men då det räcker till dryga 200 låtar kan du lyssna på musik i 13,5 timmar.

En sak vi uppskattar är hur enkelt det är att växla mellan mobilanslutning och MP3-läge. Du trycker bara nedtill i tre sekunder på den högra öronsnäckan, som även används för att hantera samtal, musik och volymjustering. Det enda vi har att anmärka på är att vi i vissa lägen när vi crawlade höjde volymen av misstag. Det ska gå att justera detta och låsa kontrollen, men vi lyckades inte. Kanske behöver firmware uppdateras?

När det gäller ljudkvaliteten ska vi ärligt säga att vi inte hade så höga förväntningar. Därför blev vi glada när JBL Endurance Dive presterade riktigt bra ljudkvalitet med sina 10-millimeters dynamiska element. Visserligen fanns det ibland tendenser till aningen burkigt ljud i de högre tonerna, men överlag bjöds vi på ett riktigt bra mellanregister och en tydlig bas beaktat storleken.