Samsung Galaxy Watch

Samsung Galaxy Watch

Behöver du en bekväm smartklocka som är vattentät,

har sensorer med hög precision och har bra batteri?

En som tack vare e-SIM delvis kan ersätta en mobiltelefon? Då behöver du Samsung Galaxy Watch!

När det gäller den senaste modellen av denna

smarta klocka har Samsung skippat numrering,

de kallar den kort och gott för Samsung Galaxy

Watch. Och den bjuder på flera smarta nyheter.

Till att börja med finns nya Samsung Galaxy

Watch i två storlekar: 42 millimeter med en skärm på 1,2 tum och 46 millimeter

med en skärm på 1,3 tum. Den mindre kan attrahera kvinnor och ungdomar,

medan den större kanske främst passar män. Den runda Amoled-skärmen är både

tydlig och tillräckligt ljusstark för att synas tydligt i alla lägen.

På sidan hittar vi avlånga knappar, en för att backa och en för att komma åt apparna.

Båda dessa har en lätt räfflad yta som gör dem lätta att hitta och använda.

Mellan dessa finns en mikrofon och på motsatta sidan finns en mindre högtalare.

Den här kombinationen innebär att vi kan prata direkt via klockan och lyssna på musik.

Samsung Galaxy Watch är nämligen utrustad med e-SIM, vilket gör att vi kan föra samtal utan mobiltelefon och strömma media.

Det är en perfekt lösning för bland annat löpturer i alla väder, då enheten är vattentät till 50 atmosfärer, eller 50 meter.

För att navigera i systemet kan vi antingen använda touch eller det stora hjulet.

Detta upplevs fungera smidigare och stabilare än på tidigare modeller.

Personlig hälsocoach

På insidan sitter det en Exynos 9110 med två kärnor som körs i 1,15 gigahertz, 1,5 gigabyte internminne och fyra gigabyte lagringsutrymme. Den senare delen räcker gott till både appar och för att ladda ner musik från till exempel Spotify, för att kunna lyssna när vi inte har täckning.

Samsung har alltid haft en väl fungerade lösning med sensorer för att mäta olika aktiviteter. Detta har de nu lyft ytterligare en nivå. Per automatik håller vår klocka koll på pulsen med mindre än två procents felmarginal jämfört med professionella redskap, vilket är otroligt imponerande. Denna precision bibehölls även under våra fysiska aktiviteter, när klockan verkligen fick jobba med ojämna rörelser och svett som minskade kontaktytan.

När vi så pratar om träning håller Samsung Galaxy Watch automatiskt koll på sex olika former av standardträning. Detta medan du manuellt kan aktivera 39 olika typer av aktiviteter. Samtidigt som vi tränar, men även baserat på vår vardagliga aktivitet, får vi även uppskattad kaloriförbrukning. Det sistnämnda är visserligen inte lika exakt som pulsmätningen, men det kommer nära nog för att ge oss en indikation på vår dagliga aktivitet och förbränning. När det gäller motsatsen till aktivitet, alltså sömn, har Samsung även förbättrat de sensorerna. Nu ger de en bättre och mer precis bild över vår sömnrytm baserad på fyra nivåer av sömnkvalitet.

Nästa område som har förbättrats är den integrerade intelligensen. Den känner bland annat av när vi vaknar och ger oss då direkt en sammanställning över det viktigaste inför dagen. Detta omfattar bland annat dagens väder, planerade möten, viktiga händelser med mera. Självklart kan detta konfigureras. På samma sätt får vi även en avslutande rapport över dagens aktiviteter när vi ska lägga oss.

Bixby ligger efter

Det finns dock saker som inte är fullt lika lysande. En sådan är den integrerade assistenten i form av Bixby. Denna är, lite som Cortana, idag alltför fokuserad på den amerikanska marknaden och flera funktioner fungerar inte. Dessutom har klockvarianten svårare att tyda undertecknads kommandon än såväl mobiltelefoner som andra enheter med Bixby, vilket är lite trist. En annan faktor är att utbudet av appar inte alls går att jämföra med det för exempelvis Apple Watch. Förvisso har utbudet blivit bättre, men vi saknar appar för bland annat integration med det smarta hemmet. Som det är nu kan vi inte ens be vår klocka att skicka bilder till vår Samsung TV eller Smart Hub.

Denna lilla smolk till trots finns det mer att glädjas över. En sådan sak är GPS, vilket uppskattas under löpning och vandring. Denna kompletteras av höjdmätare samt barometer, vilka båda håller hög precision (efter kalibrering).

Nästa sak att glädjas åt är batteritiden. En laddning gav oss dryga tre dagar, och då var det väldigt aktiva dagar.

Sammantaget räcker betyget till en utmärkelse. Samsung Galaxy Watch får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Samsung Galaxy Watch


FÖR
Bekväm att bära, användarvänlig, hög precision på sensorer, vattentät, bra batteritid.


EMOT
Lite begränsat utbud av appar. Bixby behöver lyftas flera nivåer för att verkligen bli ett alternativ.Samsung Galaxy Watch är överlag en mycket bra smart klocka som tack vare e-SIM delvis kan ersätta en mobiltelefon.
Tillverkare: Samsung, www.samsung.com